31 Mayıs 2014 Cumartesi

Cumhuriyetin İlk Tüketim Kooperatifi Kurucu Ortağı TBMM Başkanı Abdülhalik Rendanın Çankırılı Olduğunu Biliyormuydunuz?

Cumhuriyetin İlk Tüketim Kooperatifi


 


TBMM Başkanı Abdülhalik Renda “Ankara Memurları İstihlak Kooperatifi” Kurucu ortağı


 


Mustafa Kemal Atatürk (Cumhurbaşkanı), İsmet İnönü (Başbakan), Abdülhalik Renda (TBMM Başkanı), Celal Bayar (Başbakan) ve Fevzi Çakmak (Genelkurmay Başkanı) tarafından 21 Nisan 1925 tarihinde kurulan “Ankara Memurları İstihlak Kooperatifi” memleketimizde düzenli bir çalışma gösteren ilk ciddi kooperatiftir. 
 


Atatürk’ün direktifiyle çıkan 25 Mart 1925 gün ve 586 sayılı Tebliğle, kooperatife 4.000 memur ve hizmetlinin bir aylık maaşlarının yarısının, bu kişilerin hesabına kooperatife avans olarak ödenmesiyle oluşturulan 168.246 TL sermaye sağlanmıştır. Devletin yardımcı olmasıyla sağlanan avans altı ay sonra faizi ile beraber geri ödenmiştir. Bu çalışma kooperatifi başarıya götüren nedenlerin ilki olmuştur.
 


Atatürk’ün ölümüne kadar büyük bir özveri ile örnek çalışmalar yapan kooperatif ilk bilançosunu 1926 yılında 115.000 TL karla kapatmıştır. Bu rakam 1933 yılında kurulan Halk Bankası’nın kuruluş sermayesi olan 25.000 TL’nin 4,5 katıdır. Sonraki yıllarda çeşitli nedenlerle bu tarihi oluşum sona ermiştir.


 


Daha geniş bilgi almak için  www.gtb.gov.tr adresten, Galeriden Osmanlıca ve Türkçe olmak üzere 1925 ve 1926 yıllarına ait mizanlar, kurucuların imzaları ve fotoğrafları ile kooperatif binası incelenebilir.


 



 



Cumhuriyetin İlk Tüketim Kooperatifi Kurucu Ortağı TBMM Başkanı Abdülhalik Rendanın Çankırılı Olduğunu Biliyormuydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder