5 Haziran 2014 Perşembe

Japonya-Güney Kore Çalışma Ziyareti Tamamlandı

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından 23 Mayıs – 01 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen, Japonya ve Güney Kore’yi kapsayan çalışma ziyareti başarıyla tamamlanmıştır.


 


KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER’in başkanlık ettiği heyette, Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Çankırı Valisi Vahdettin ÖZCAN, Yönetim Kurulu Üyeleri Kastamonu Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Çankırı Belediye Başkanı İrfan DİNÇ, Sinop Belediye Başkanı Baki ERGÜL, Çankırı İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi ŞEKER, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü GÜNDOĞDU, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol DERİCİ, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk ARSLAN, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin ÇELİKTEN, Kalkınma Kurulu Başkanı ve Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İŞERİ, Genel Sekreter Vekili Av. Hilmi ERGÜR ve Ajans personeli yer almıştır.


 


Heyet Tokyo’da ilk olarak Ticaret Müşavirliği, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (BYDTA)  temsilcisi ile resmi görüşmeler yapmıştır. Heyete Ticaret Başmüşaviri Musa DEMİR ve BYDTA Temsilcisi Hitoshi SEKI tarafından Japonya ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verilmiştir.


 


Japonlar TR82 Bölgesi’ne İlgi Gösteriyor


Resmi görüşmelerine Japon Dış Ticaret Örgütü (JETRO) ile devam eden heyet, JETRO Yetkilisi Tsuneyuki KATO ve kurumun Türkiye Temsilcisi Yasushi HAZAMA ile bir araya gelmiştir. JETRO’daki toplantıda heyet adına konuşan Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER, Kastamonu, Çankırı, Sinop illerini kapsayan TR82 Bölgesi’nin potansiyel yatırım alanları hakkında JETRO yetkililerine bilgiler aktararak, iki ülke arasında yapılacak ticari işbirliklerinin önemine vurgu yapmıştır. JETRO Yetkilisi KATO da, Bölgenin sahip olduğu potansiyelden etkilendiklerini belirterek ticari işbirliğinin geliştirilmesi için Japonların ihtiyaç duyduğu ayrıntılı bilgilerin sağlanmasının ardından ilgili Japon firmalara ulaşacaklarını ve ticari işbirliğine yönelik mutlaka bir adım atılacağına inandıklarını belirtmiştir.


 


Nükleer Santrallerde Güvenlik Tedbirleri Arttırılıyor


Heyet, resmi temaslarına Japon Atom Endüstrisi Forumu (JAIF) ile devam etmiştir. Buradaki ziyarette JAIF Başkanı Takuya HATTORI tarafından “Japon nükleer santrallerinin sahip oldukları teknolojik altyapı” ya ilişkin bir sunum yapılmıştır. Sunum sonrasında Türk heyetinin sorularını cevaplandıran HATTORI, Fukushima’da yaşanan nükleer kaza sonrasında Japonya’daki tüm nükleer santrallerin durdurularak güvenlik konularında teknolojik yenilikler yapıldığına vurgu yapmış, güvenlik tedbirlerinin arttırılmasına yönelik çalışmaların kapsamında, kontroller sonrasında nükleer tehlike arz etmeyen santrallerin yeniden üretime açılmasının düşünüldüğünün bilgisini vermiştir. JAIF görüşmesinin ardından heyet, T.C. Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent MERİÇ tarafından Büyükelçilik rezidansında kabul edilmiştir.


 


Heyet çalışma ziyaretinin üçüncü gününde Tokai şehrinde bulunan Nükleer Santrale bir inceleme ziyareti gerçekleştirmiştir. Ziyarette heyete nükleer santral yetkilileri tarafından santralin çalışma prensipleri, sahip olduğu teknoloji, bugünkü durumu ile ilgili bilgiler aktarılmıştır. Heyet burada santral içinde bulunan güvenlik ve kontrol merkezi, nükleer reaktör ile deniz suyu soğutma ünitelerini incelemiştir. Heyet ayrıca nükleer santralde çalışan personelin eğitildiği Tokai Genel Staj Merkezi’ni ziyaret ederek burada stajyerlere yönelik gerçekleştirilen simülasyon eğitimine katılmıştır. Enstitü yetkililerinden eğitim faaliyetleri hakkında bilgiler alan heyet, staj merkezinde oluşturulan model buhar ünitesinde incelemelerde bulunmuştur.


 


Nükleer enerji santrali ile ilgili ziyaretlerin sonuncusunu nükleer santral inşa eden Mitsubishi firmasının Osaka’daki genel merkezine gerçekleştiren heyete, firma yetkilileri tarafından firmanın sahip olduğu nükleer santral teknolojisi hakkında bir sunum yapılmıştır. Toplantının ardından heyet, Mitsubishi Nükleer Santral Fabrikası’na inceleme ziyareti yaparak burada nükleer reaktör ve buhar üniteleri ile nükleer santralde kullanılan birçok teknolojik ürünün üretim süreçlerini yerinde inceleme fırsatı bulmuştur.


 


Sumitomo Çankırı Yatırımından Memnun


Nükleer ziyaretlerin ardından heyet, Çankırı’da yatırım yapan Sumitomo Rubber Industries Şirketi yetkililerine bir nezaket ziyareti gerçekleştirmiştir. Şirket Genel Müdürü II ile görüşen heyet, şirketin yatırım faaliyetleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında bilgiler almıştır. Heyet adına bir konuşma yapan Sinop Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim KÖŞGER, şirketin Çankırı’daki yatırımından ötürü mutluluk duyduklarını belirterek, TR82 Bölgesi’nin yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik önemli yatırım fırsatları ve teşvikler sunduğu bilgisini vermiştir.


 


Güney Kore İle Ticari İşbirliği Yapabiliriz


Japonya’daki resmi görüşmelerini tamamlayan heyet Güney Kore’ye geçmiş ve temaslarını sürdürmüştür. Burada sırasıyla T.C. Seul Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirliği, Güney Kore Dış Ticaret Örgütü (KOIMA) ve Incheon – Akıllı Şehir’e (Compact City) resmi temaslar gerçekleştirilmiştir.


 


Seul’de ilk olarak T.C. Seul Büyükelçisi Arslan Hakan OKÇAL’a nezaket ziyaretinde bulunan heyet daha sonra Ticaret Müşaviri Kaan KÖKTÜRK ile bir araya gelmiştir. KÖKTÜRK, heyete Güney Kore ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ve yatırımcıların ülkemize bakışına ilişkin bilgiler sunmuştur.  Ardından Bölgemiz ile Güney Kore arasında muhtemel ticari işbirliği konularında görüşmeler yapmak üzere Güney Kore İthalatçılar Birliği (KOIMA)’ne bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. KOIMA ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, Bölgemizin stratejik ürünleri ve potansiyel yatırım alanları ele alınmıştır. Güney Kore’nin tarımsal ürünleri ve bakır madenini yurtdışından ithal ettiği bilgilerini aktaran KOIMA yetkilileri, Türk firmalarının Güney Kore’de tarım ve hayvansal ürünlerin üretimine yönelik yatırım yapabileceklerini, Kastamonu bakır madeni ve Çankırı’da üretilen kaya tuzuyla yakından ilgilendiklerini aktarmışlardır. Söz konusu ticari işbirliğinin hayata geçirilmesi için heyet adına konuşan Sinop Valisi Yavuz Selim KÖŞGER; KOIMA yetkilerine Bölgemizde incelemelerde bulunmak ve işbirliği oluşturmak üzere davette bulunmuşlardır.


 


Heyet, programın son gününde ise iyi uygulama örneği olarak Incheon Bölgesi’nde yer alan Akıllı Şehir’de (Compact City) incelemelerde bulunmuştur. Burada Incheon Ticaret Bölgesi’nin gelecek 20 yılının planlandığı projelere ilişkin heyete bilgiler aktarılmıştır.


 


Yurtdışı çalışma ziyaretini tamamlayan heyet 01 Haziran 2014 Pazar günü Türkiye’ye dönmüştür.


 



 



 



 



 


 



Japonya-Güney Kore Çalışma Ziyareti Tamamlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder