6 Haziran 2014 Cuma

Dünya Çevre Günü Çankırıda Kutlandı

Dünya Çevre Günü Kutlandı


 


Çankırı Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliğiyle Dünya Çevre Gününü kutladı.


 


Karatekin Parkı’nda düzenlenen kutlama programına Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Öcal Özdemir, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, İl Müdürleri, öğrenciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.


 


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunması sonrası açılış konuşması yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Öcal Özdemir “Doğal çevrenin korunması ve çevre bilincinin oluşturulması amacıyla 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde 133 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan karar gereğiyle 5 Haziran günü “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edilmiştir. Çevre günü kutlamasının, çevre kirliliğinin etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekmeye, daha sağlıklı bir çevre için, daha temiz bir Dünya için çabaları yoğunlaştırmaya vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.


 


Programda konuşan Başkan Dinç, gelişmiş ülkelerin çevreye karşı gösterdiği hassasiyete dikkat çekerek, ”Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi, gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yeşil alanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kaldığını söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz” diye konuştu.


 


Çevre korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Dinç, ”Çevre yılda bir kez yapılan toplantılarla, bir takım etkinliklerle geçiştirilemeyecek kadar hem insanlık, hem de dünyamız için son derece önemli bir konudur. İnsanoğlu tabiatla asırlardan bu yana sürdürmüş olduğu savaşı kaybettiğini görmelidir. Artık yeni projeler üreterek bu mücadeleyi sürdürmemiz gerektiği de açıktır. Savaşarak değil barışarak ve anlaşarak ortak paydamız olan dünyamız ve dünyamızın içindeki değerleri korumalıyız” şeklinde konuştu.


 


Etkinlikte çevre ile ilgili önemli bilgilerin paylaşılarak, şiir yarışmasında birinci olan eserler okutuldu. Ayrıca şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye girenlere hediyeler takdim edildi. Mavi kapak biriktirenlere tekerlekli sandalye, atık pil toplama yarışmasında dereceye girenlere ise farklı hediyeler verildi.


 


Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan şiirler Atatürk İlkokulu öğrencisi Nisanur Ayva ve Şehit Murat Somuncu Ortaokulu öğrencisi Merve Aydoğan tarafından okundu.


 


Mavi kapak biriktiren Mustafa Ulusoy’a tekerlekli sandalye, şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, en çevreci okullara ve atık pil toplama yarışmasında dereceye giren okullara ödül verildi.


 


Program müzik dinletisi eşliğinde yemek ikramı ile sona erdi.


 


Başkan Dinç’in Konuşma Metni Tümü:


Sayın Valim,


Çok değerli çevre dostları,


 


Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çağımızın en önemli problemlerinden birisi olan çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Sadece yerel değil artık küresel bir sorun haline gelen çevre kirliliğine karşı tüm dünyada bir bilinç oluşmaya başlamıştır. Böyle bir bilincin oluştuğu ortamda Dünya Çevre Gününü kutlamanın sevincini sizlerle paylaşıyoruz.


 


Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirliliği, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.


 


Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunması ve tahribatının engellenmesi, gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yeşil alanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kaldığını söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz.


 


Çevre yılda bir kez yapılan toplantılarla, bir takım etkinliklerle geçiştirilemeyecek kadar hem insanlık, hem de dünyamız için son derece önemli bir konudur. İnsanoğlu tabiatla asırlardan bu yana sürdürmüş olduğu savaşı kaybettiğini görmelidir. Artık yeni projeler üreterek bu mücadeleyi sürdürmemiz gerektiği de açıktır. Savaşarak değil barışarak ve anlaşarak ortak paydamız olan dünyamız ve dünyamızın içindeki değerleri korumalıyız. Önüne çıkan her şeyi yakan yıkan mahveden, hiçbir değer tanımayan anlayışın bugün dünyada yerinin olmadığını insanoğlu ancak 21. yüzyılda fark etmeye başladı.


 


Bu konunun merkezi ve yerel yönetimler olarak sürekli gündemde ve canlı tutulması gerektiğinin farkındayız. Sorumluluğumuzun bilincinde olarak göreve geldiğimiz günden bu yana önceliği Çevre ve İnsan Sağlığı konularına verdik. Bu konuya duyarlılığımızın en önemli göstergesi çevre ile ilgili farklı projeleri ortaya koymamız olmuştur.


 


Sizlere belediyemizin çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek istiyorum:


-Bugüne kadar vahşi depolama sahasında toplanan ve gelişi güzel bertaraf edilen evsel atıklarımız bundan böyle belediyemizin de içinde bulunduğu Çankırı Yerel Yönetimleri Çevre Hizmetleri Birliği’nce yaptırılan düzenli depolama tesisinde depolanmaktadır. Böylece en önemli çevre sorunlarından birini çözmüş oluyoruz.


 


-Üç yıldır TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) ile okullarımızda geleneksel atık pil toplama yarışması düzenliyoruz. Ayrıca okullara ve kamu kuruluşlarında atık pil toplama noktaları oluşturduk. Üç yılda 1300 kilo pil toplanarak TAP yöneticilerine teslim edilmiştir. Bir kalem pilin 4 m2 tarım alanını kullanılmaz hale getirildiği düşünülürse yapılan çalışmanın önemi daha da iyi anlaşılacaktır. En çok pil toplayan okullara çeşitli hediyeler vererek bu çalışmayı bir yarış haline getirdik.


 


-2010 yılından bu yana özellikle pastaneler, lokantalar, cafelerde özellikle şehir kanalizasyon şebekesinde tıkanmalara neden olan atık bitkisel yağların toplanması için ekiplerimizce çalışma yaptık. Ayrıca halkımızın bu noktada bilinçlenmesi ve atık bitkisel yağların toplanması için toplama merkezleri oluşturduk. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren hanım lokalleri, kadın eğitim ve kültür merkezi ile kadın istihdam merkezlerinde oluşturduğumuz toplama noktalarına özellikle ev hanımları atık yağları getirip çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayabilirler.


 


-Şehrimizde görüntü kirliliğine sebebiyet veren ve haşere üretim noktaları olan ömrünü tamamlamış atık lastikler belirli aralıklarla toplanmakta ve çocuklarımıza kauçuk park olarak geri dönüşümleri sağlanmaktadır.


 


-İlimizde üretim yapan sanayi kuruluşlarındaki atık motor yağlarının düzenli olarak toplanması için gerekli organizasyonu ve denetimi yapıyoruz. Bu sayede su kaynaklarının en büyük kirliliği olan motor yağlarının doğaya zarar vermesini de engelliyoruz.


 


-Teknolojinin hızlı gelişimi ile elektronik malzemelerin oluşturduğu kirlilik de ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Bu konuda da Çankırı Belediyesi olarak bir çalışma başlatıyoruz. Güncelliğini yitirmiş ve atık durumuna gelmiş her türlü elektrikli ve elektronik atıkları başlattığımız proje ile toplayacağız.


 


-Çankırı’daki Cadde ve sokakların büyük çoğunluğuna ücretsiz konteyner ve çöp kovaları yerleştirerek temiz bir Çankırı oluşturmayı amaçladık.


 


-Haşere ile mücadelede bilimsel yöntemler kullanarak yoğun bir dönem geçirdik. Şehrimizin haşere yatağı olan Feslikandaki Karasu ve fidanlık bölgesinde açıktan akan kanalları kapatarak önlem aldık. Ayrıca larva döneminde yoğun bir ilaçlama faaliyeti yaparak yaz döneminin daha rahat geçmesi için çaba gösteriyoruz.


 


-Şehrimizin en önemli çevre sorunlarından bir tanesi olan altyapı ve atıksu arıtma tesisi ile ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan AB destekli IPA Programı kapsamında 40 milyon AVRO’luk %90’ı hibe olan bir destek sağladık. Çalışmalar başladı şu anda master planlar bitti, fizibilite çalışmaları hem Türk hem de yabancı uzmanlarca sürdürülüyor.


 


-Toplumda çevre bilincinin oluşturulmasında eğitimin ne denli önemli olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Yediden yetmişe toplumun tüm bireylerine eğitim verme çabasında olan Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren çevre mühendislerince anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine düzenli olarak çevre ile ilgili eğitimler verilmektedir.


 


Daha güzel, daha yeşil, daha düzenli bir Çankırı’da, Türkiye’de ve Dünyada yaşamak dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


 


İrfan Dinç=>Belediye Başkanı


 



 



 



 



 



 



 



 



Dünya Çevre Günü Çankırıda Kutlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder