21 Nisan 2014 Pazartesi

Sultan Süleyman Camii (Büyük Cami) 2015 Ramazan Ayına Yetişecek

Sultan Süleyman Camii Büyük Cami’nin 2015 Yılının Ramazan Ayına Yetişeceği Söylendi!


Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’ın kalfalarından Sadık Kalfa tarafından inşa edilerek 1558 yılında ibadete açılan Sultan Süleyman Camii’nin restorasyon ve onarım çalışmaları, tarihi dokusu ve orijinal yapısı dikkate alınarak bütün hızıyla devam ediyor.


 


Vakıflar Genel MüdürlüğüAnkara Bölge Müdürlüğü tarafında restore çalışmalarına başlanan Çankırı’nın tarihi camilerinden Büyük Camii’nde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ulu Cami Yaşatma Derneği Başkanı Hayri Demiray, “Tarihi camimizin restorasyon çalışmaları aslına uygun bir şekilde sürüyor. Biliyorsunuz bu tür tarihi yerlerin restorasyon çalışmaları çok dikkatli yapılması gerekiyor. Geçmiş dönemlerde maalesef sıvamışlar geçmişler. Ama şimdiki çalışma çok güzel yapılıyor ve tarihi dokuya çok dikkat ediliyor” dedi.


 


“Yeni bir bina yapmıyoruz. Tarihi bir yapıyı restore ediyoruz. Doğal olarak da o yapıya zarar vermeden ve o günkü dokusuna göre çalışma yapmalısınız. Buda çok titizlik ve büyük gayret gerektiriyor” diyen Restorasyon çalışmalarını üstlenen FRG Restorasyon sorumlusu Feridun Deniz, “Bizim arkadaşlarımız tarihi eserleri çok sevdiğinden sıvayı vurup geçiyorlar” dedi.


 


Büyük Camii de çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini etrafındaki drenaj çalışması da yaptıklarını aktaran Deniz, havaların düzelmesi sonrasında kubbe çalışmasına geçeceklerini aktardı.


 


Çalışmaları en kısa sürede bitirmeyi planladıklarını da aktaran Deniz, “Ben müteahhidim. Elbette burayı bira önce bitirim başka işlere geçmeyi isterim. Fakat tarihi yerlerin restorasyonu o kadar kolay değil. Projeden dolayı yer tesliminde gecikmeler oldu. Ayrıca kubbede sorun çıktı. 9 kubbede de çatlak var. Kubbeyi emniyete almadan çalışma yapmak zordur.  Daha önceki restorasyonlarda çimentoyu vurmuşlar geçmişler. İnce kalem işlerini yapmamışlar” dedi.


 


Çalışmaları bu sene toparlayacaklarını da aktaran Deniz, restorasyon işleminin 2015 ilkbaharında sona ereceğini aktararak. “Çalışmaları en iyi şekilde yapacağız. Her şeyi ince noktasına kadar düşünerek gerçekleştiriyoruz.  Bu 2-3 yıllık bir iş değil. Yapılacak olan çalışma sonrasında Büyük Cami 200-300 yıl gider. Biz hemen alıp çıkalım diye çalışmıyoruz. Daha önce sıvayıp geçmişler. Eski orijinalliğini tekrar ortaya çıkarmak için gayret gösteriyoruz. Taşları bile özel getiriyoruz. ” dedi.


 


Basın mensuplarının Büyük Camii’nin bölge esnafı açısından büyük önem arz ettiğini belirtmesi üzerine Deniz, Safranbolu’da ki çalışmalara değinerek, “Bütün konu camii değil. Yukarı çarşının canlanması sadece camiye bağlanmamalı. Ben bu konuyu başkana da söyledim. Esnaf artı bir kazan getirecek çalışmalar yapılmalı. Arastayı onaralım. Orda çok güzel binalar var onları değerlendirelim. Hepsinin kepengi kapalı şuanda. Halk gelince bir şey göstermek lazım. Camiyi mi göstereceğiz. Vatandaş ve esnaf bu konuda bilinçli olacak. Oradaki yerleri restore ederek değerlendirecek” dedi.


haberci18.com – Çankırı Haberleri



Sultan Süleyman Camii (Büyük Cami) 2015 Ramazan Ayına Yetişecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder