21 Nisan 2014 Pazartesi

Büyük Başağa Recep Deneci Başağa Ocağı İle Yaran Sezonunu Bitirdi

Çankırı’da yaran gecelerinin 2013-2014 sezonu, başağa ocağının yakılmasıyla sona erdi.


Editör notu: Mekteb-i irfan yeri olan yaran meclisleri sohbet ve muhabbetleri ile geleneklerimizi yaşatmaya doymuyor.


 


Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Yâran Geleneğimizi yaşatan değerli Başağa ve Yaren ağalarımızı tebrik ediyor, ocaklarının ve muhabbetlerinin daim olmasını rabbimden diliyorum.


 


Ahi Yaran Ekibi Büyükbaşağa Recep Deneci Yaran Ocağı hafta sonu muhteşem gösterilerle yakıldı.


 


Yâran Nasihatı hakkında bilgiler edinen konuklar Milletler için en güçlü silahın kültür olduğunu kavramış oldular.


 


Recep Deneci Başağanın Ocağı Cumartesi sabahı erken saatlerde Koç Otelde yaran ekibi ve misafirleri ile yapılan kahvaltıyla başladı. 


 


Daha sonra Yeni Mahallede İkametgâh ettiği evinin önünde yaran gösterisi ve çeşitli ikramlarla devam etti. Komşuları tarafından alkışlarla karşılanan Recep Başağa ve Yaran ağalar komşuların gösterdiği ilgiden fazlasıyla memnun kaldılar.


 


Başağa evinden ayrıldıktan sonra öğle saatlerinde tarihi Taşmescide giden ve orada öğle namazını kılan yaranlar geleneksel Taşmescid önündeki hatıra fotoğrafını çekildikten sonra Çankırı İsmail Özdemir Huzurevinde kalan yaşlıları ziyaret edip onlarla sohbet ederek yaran gösterisi yaptılar.


 


Huzurevinin ardından çarşı ve sanayideki esnaf yaranağaların ve başağaların dükkânları ziyaret edilerek ilgililer onura edildi, ikramlar kabul edilip mahalli oyunlar oynandı. Başağalar ve yaranağalar Çankırı’mızın Allah dostlarından Astarlı zade Hilmi Efendinin kabri başında dua ettiler.


 


Akşam yemeğini yine Koç Otelde yaran ve misafirler ile hep beraber yiyen Recep Deneci Başağa akşam namazı sırasında Çankırı Karatekin Parkında Çankırı halkının ilgi ile izlediği bir yaran gösterisi de yaptılar.


 


Havanın kararmasının ardından belediye iş merkezi fuaye salonunda da gösteri yapan yaranlar büyük başağa ocağını yakmak için yaran evine geçtiler. Akşam havaları ile başlayan Başağa ocağına misafirlerin alınması ve yaran orta oyunlarının oynanması ile devam etti. Recep Deneci Başağanın yaran ocağına Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Kurşunlu Belediye Başkanı Şakir Kaymak, belediye encümen üyeleri, Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Nuh Yalçın, Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ali Bağdat, Kuveyt Türk Bankası Müdürü Necati Erbaşı, Çankırı Akbank Müdürü Metin Gülşen, Ankara’dan Oto Ünlü, Yaren Otomotiv, Çubuk İhlas AVM Temsilcileri, Zonguldak Ereğli’den gelen misafirler, Pazarcılar Derneği Başkanı İsmail Uysal ve pazarcı arkadaşları Çankırı eski Sağlık Müdürü Mehmet Karakoç,  başağalar Erdoğan Amucaoğlu, Kürşat Coçar, Terziler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Ömer Ümit, Ahi Yaran Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu, eski yaranağalar ve çok sayıda Çankırılı katıldı.


 


Mehmet Bayraktar sazendenin çaldığı havalarla coşan misafir ve yaranağalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar başağaları Recep Deneci’nin ocağında eğlendiler. Yaranın geleneksel dini sohbet bölümünde Bilal Çendek hoca bugünlerde kutlamaya başlayacağımız kutlu doğum haftası ve peygamberimiz ile ilgili bilgiler verip peygamber efendimizi anlattı. Daha önceki yıllarda vefat eden yaranlar içinde dua eden Bilal Çendek hoca yaranağalardan da helallik istedi.


 


Yaran takım yemeğinin yenmesinin ardında misafirlere veda kahvesi ikram edilip Cezayir Marşı ile bir başka yaran ocağında buluşmak dileğiyle misafirler uğurlandı. Recep Deneci ve Cevdet Demirhan Başağalar ocağa katılan misafirlerine tek tek teşekkür edip uğurladılar. Yaran sabah namazına kadar kendi aralarında devam etti. Sabah namazını hep beraber kılan yaranağalar bir daha ki sezonda buluşmak dileğiyle helalleşerek ayrıldılar.


 


Çok sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen yaran ocağı Cumartesi gecesinin ilerleyen saatlerinde sona ererken, bir sonraki yaran sezonunda ve ocaklarında buluşmanın heyecanın tüm yaranları sardığı görülmekteydi.


 


Büyük Başağa Recep Deneci “Yaranımızın Çankırı’da özüne dayanarak devam etmesi, fakat beklenen yaran ocaklarının bir diğer özelliği ise çoğu yerlerde değişime uğrayan yaran kültürünün burada hala öz benliğini koruyarak devam ediyor olması bizleri mutlu ediyor olmasıdır” dedi.


 


Tüm Türk insanının bu kültürü tanımasını ve Çankırı’ya gelip görmesini istiyoruz.


Yâran’ın anlatılmasında mücadelede vermiş oldukları desteklerinden dolayı bu kahraman insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.


 


Çankırı’mızda oturup da Çankırı’mızın kültürünün duyulmasında katkıda bulundukları için gelmiş, geçmiş ve bu günlerde de etkinliklerini sürdüren tüm yaran üyelerinin hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu kahraman, çalışkan, alın terine önem veren insanlarla Çankırı’da yaşamaktan onur duyuyoruz.


 


Yaran kültürümüzü gelecek nesillere taşıyabilmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Bugün bizler, yarın gençler yaran kültürümüzü ve geleneğimizi devam ettirsin, bu böyle sürsün istiyoruz.


 



Büyük Başağa Recep Deneci Başağa Ocağı İle Yaran Sezonunu Bitirdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder